България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От БАН: Проблемът у нас не е раждаемостта, а високата смъртност

Проф. Катя Владимирова и Мариела Куртева коментираха пред Bulgaria ON AIR има ли демографска криза в България

06.03.2017 | 08:06 Редактор: Жанета Нейкова
От БАН: Проблемът у нас не е раждаемостта, а високата смъртност

Френско издание предупреди България, че демографската криза у нас се разраства и посочи, че при 70 хил. раждания имаме 110 хил. починали. 

"Проблемът у нас не е с раждаемостта, а с високата смъртност в населението!" Това каза в студиото на "България сутрин" проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.

Според Владимирова в страната ни има спад на раждаемостта, но не е по-зле от други страни в Западна Европа. 

"Проблемът при нас е високата смъртност при населението. Много майки почиват, висока е смъртността и в ранните възрасти", това отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея докато раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики, тъй като това е избор и решение, то на смъртността може да се влияе - тя е управляема, смята Владимирова.

Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство" подкрепя мнението, че има демографска криза в България. 

"Френското издание малко е преувеличило броя на ражданията у нас, то е доста под 70 хил.", посочи тя.

Според Куртева не можем просто да повлияем на раждаемостта като кажем на хората "Давайте!". 

Тя смята, че в България няма достатъчно новородени, затова от фондацията се опитват да помагат на семействата, които имат репродуктивни проблеми. 

Куртева заяви, че алармират хората най-напред да проверяват своето здраве.

 

 

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Victor_Mikov
преди 7 години
С уважение към БАН, трябва да се отбележи, че НЕ е вярно, че проблемът у нас не е раждаемостта и НЕ е вярно, че раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики. НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЕ НАМАЛЯВА СЪС СРЕДНО МЕЖДУ 233 И 260 ДУШИ НА ДЕНОНОЩИЕ! Ситуацията е още по-катастрофална, когато се отнася конкретно за етническите Българи! Тази истина ни поставя на 1-ВО МЯСТО по изчезване на населението в света, заяви Проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. Според него през 2015 г. новородените са 63,000, а починалите са 113,000. Значи, ако тези цифри са приблизително точни, отрицателният естествен прираст е около 50,000 души. Според официална информация, всяка година около 22-25,000 Българи емигрират извън страната. Според президента на КНСБ Пламен Димитров, емигриралите Български граждани през 2015-та година са между 35,000 и 45,000 души, почти всички в трудоспособна възраст. Най-точната дума за демографската ситуация в Родината ни вече не е криза, а катастрофа! Трябва да се вземат спешни мерки относно всички фактори раждаемост, смъртност и миграция! Не е необходимо човек да има докторска степен, за да разбира, че без да се стимулира раждаемостта не може да постигнем положителен прираст на етническите българи в България, които сме застрашени от тотално унищожение и изчезване. Можем и трябва да се поучим от примера на Русия: В Русия се наблюдава истински бейби бум, откакто властите в страната гласуваха еднократна [условна] помощ в размер на 10 хиляди евро за раждане на всяко второ и следващо дете в семейството. През 2013 г. раждаемостта в страната за пръв път от 1991 г. насам надхвърли нивото на смъртността. Президентът Путин още преди години заяви, че главна задача на Руската политика е да спре демографския спад. Той постоянно подчертава ценността на майчинството и на семейството, особено на многодетните семейства. В допълнение към паричните премии в Русия беше подобрена законовата защита на майчинството. Работодателите са длъжни да пазят работното място на майката до три години след раждането на детето. Прави впечатление, че в Русия все повече жени в зряла възраст се решават да родят и отгледат още едно дете. Надежда Левитцкая, която е шеф на зравната служба в Ростов казва: Едно време 28-годишните майки влизаха в отчетите ни като късно раждащи, а сега много жени раждат и по на 42 и дори 45 години. Сигнализирай за неуместен коментар