България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Демографската картина днес: По 1,5 деца се падат средно на една жена

Обществото трябва да окаже подкрепа, за да имаме повече деца в България, коментира многодетна майка пред Bulgaria ON AIR

02.01.2017 | 09:56 Редактор: Луиза Божинова
Демографската картина днес: По 1,5 деца се падат средно на една жена

Стабилна е тенденцията на раждаемостта през последните години, като тоталният коефициент на плодовитост е 1,5 деца средно на една жена. Това позиционира България на едно средно ниво с останалите страни от Европейския съюз (ЕС).

Това коментира в предаването "България сутрин" доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека. Тя посочи, че от 1990 до 1997 година сме свидетели на процес на промяна в репродуктивните модели в българското общество,  а през периода на социализма двудетната норма е била силно присъстваща.

"Кризисният период на Прехода променя до голяма степен репродуктивното поведение на семействата в България и ориентацията е към еднодетния модел", посочи демографът в студиото на Лора Инджова. "България стига дъното през 1997-1998 година, след този период има едно постепенно стабилизиране на демографските тенденции", допълни гостът.

Според блогъра Мария Пеева, която е многодетна майка, жената трябва да се чувства сигурна, за да създава деца. По думите на Пеева детето трябва освен да се роди, да се отгледа с подобаващи грижи, да се образова и възпита.

"Ако майката не се чувства сигурна, че обществото ще й помогне в целия този процес, тя няма да роди повече от едно дете. За да имаме повече деца в България трябва обществото да се ангажира и да окаже подкрепа", каза Мария Пеева.

Според нея трябва да има държавна политика, която да поощрява раждаемостта в образовани и работещи семейства, а не в случаи, когато се раждат деца, за да се взимат помощи.

"Това, което знаем от прогнозите за населението е, че в следващия период от 10, 20, 50 години българското население ще продължи да намалява. Несериозно е да се говори, че след 50 години ще изчезнем, но е добре да знаем в каква посока ще се изменя броят на населението в следващите няколко десетилетия, за да може да се планират адекватни политики", заключи доц. Елица Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: