България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Нужен е по-сериозен контрол върху качеството на храните

Трябва ни дългосрочна система, която да изпитва продуктите и да информира потребителите, каза Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR

03.03.2017 | 08:37 Редактор: Луиза Божинова
Експерти: Нужен е по-сериозен контрол върху качеството на храните

Западните вериги продават на източноевропейците храни с лошо качество. Такава информация се появи наскоро, но според Богомил Николов, който е председател на Асоциация "Активни потребители", темата не е нова.

"Тези изследвания тръгнаха от Словакия, но сега има нова вълна, която за първи път вече и политиците подеха", посочи той в предаването "България сутрин".

Според Николов качеството на продуктите ни е такова, какъвто е и контролът ни.

"Трябва ни дългосрочна система, която да изпитва продуктите и да информира потребителите, защото те са най-големият контрольор, който гласува с портфейла си", настоя той в студиото на Лора Инджова. 

Председателят на Съюз "Произведено в България" Христо Друмев пък е на мнение, че западните вериги ни подбиват пазара с оглед на българското производство.

"Когато нахлуха в началото на новия век тези чужди вериги в България, първото нещо, с което започнахме да се борим бе да бъдат при едни приемливи условия, а не наложени. Имаше към 211 ограничения, за да може и в тези вериги да се продава и българска произведена храна", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: