България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

СФСМВР: Последният закон за МВР доведе до този хаос с оставката на Костов

"При нас не са постъпвали сигнали за натиск към служители от страна на главния секретар", заяви пред Bulgaria ON AIR Илия Хрисимов, зам.-председател на синдикалната организация

23.02.2017 | 10:33 Редактор: Жанета Нейкова
СФСМВР: Последният закон за МВР доведе до този хаос с оставката на Костов

Заместник-председателят на управителния съвет на синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Хрисимов каза в "България сутрин", че хаосът, който се създаде последните две-три години, откакто бе приет последният закон за ведомството доведе до ситуацията, която наблюдаваме в момента с поисканата оставка на Георги Костов.

"Ако в приетия преди няколко години закон ясно и точно бяха описани задълженията на главния секретар, можеше и да не се стигне до такъв хаос", смята Хрисимов. 

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на синдикалната федерация категорично заяви, че при тях няма постъпили сигнали за натиск към служители от страна на главния секретар. 

"Това е спор, който трябва да бъде решаван в съда", каза той.

Хрисимов посочи, че вижда предизборна нотка в ситуацията около поисканата оставка и според него въпросите по този казус трябва да се насочат към служебния вътрешен министър и служебния министър-председател, които са отговорни за случващото се. 

Днес синдикалната организация на служителите на МВР имат среща с омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че има стотици жалби, подадени от служителите на изпълнителната власт. Запитан застрашена ли е целостта на полицията и има ли напрежение в нея, Хрисимов отговори:

"След днешната среща трябва да стане ясно какви ще са конкретните мерки, които ще бъдат предприети за туширане на това напрежение. Някои действия очакваме служебният кабинет да направи. Сред тях са промяна на подзаконовата нормативна база и предприемане на конкретни стъпки за увеличаване на заплащането на колегите", коментира зам.-председателят.