България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Костов заяви, че е бил подложен на натиск

В директно включване по телефона в предаването "България сутрин" той коментира кой и защо е поискал оставката му

23.02.2017 | 09:20 Редактор: Жанета Нейкова
Георги Костов заяви, че е бил подложен на натиск


Пред Bulgaria ON AIR отстраненият главен секретар на МВР Георги Костов обяви, че миналата сряда е бил повикан от вътрешния министър и той в прав текст му е казал да подаде оставката си.

"Каза да подам оставка по собствено желание, защото към мен нямало политическо доверие. Директно отговорих, че не мога да направя това по такива причини. Узунов ми каза в прав текст, че ако не подам оставка ще стартира процедура по отстраняването ми и ще ме дискредитират“, допълни той.

В пряко включване по телефона в студиото на "България сутрин" Костов отбеляза: "Едва, след като излязох от кабинета му, на 36-тата минута подадох сигнал в прокуратурата, както смятам, че трябва да направи всеки човек, подложен на натиск. В тази жалба съм описал всичко подробно".

Той посочи, че квалификациите дали е упражняван натиск към него оставя да преценят съответните власти.

"В 12:00, след като вече бях подал сигнала в прокуратурата по телефона ми се обади секретарката на господин Герджиков - това е факт, хронологията се пази. Разговорът с премиера  продължи не повече от 50 секунди. Той директно ми заяви: Няма политическо доверие във вас, очаквам оставката ви!".

Костов каза, че категорично е отказал и на служебния премиер да изпълни това искане. Той посочи, че е разбрал от новините за дошлото предложение от служебния министър на вътрешните работи за оставката му, като доводът на Узунов е, че главният секретар на МВР е оказвал натиск върху петима бивши и настоящи служители на полицията.

"Подадените сигнали от тези петима служители не само, че не отговарят на истината, но никой не ги е проверявал. Никой не ме е потърсил за сведение по този въпрос".

Главният секретар на МВР каза, че винаги е бил мотивиран да дава всичко от себе си за Министерство на вътрешните работи.