България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва ли НСО да пази министрите ни?

Проф. Николай Радулов и Николай Марков коментират темата пред Bulgaria ON AIR

21.02.2017 | 09:27 Редактор: Луиза Божинова
Трябва ли НСО да пази министрите ни?

В предаването "България сутрин" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов заяви, че докато хората разчитат на полицията, а управляващите на Националната служба за охрана (НСО), няма да има достатъчно ниво и качество на сигурност.

"Реално би било НСО да е служба от високо компетентни хора, сравнително малък брой, обслужваща няколко позиции - председателя на Народното събрание, министър-председателя и президента. Не повече", настоя той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Заповедта на бившия министър-председател Бойко Борисов министрите в кабинета да ползват ведомствени автомобили на собствените си структури, а не от НСО, беше отменена вчера от служебния премиер Огнян Герджиков. 

Бившият директор на НСО Николай Марков посочи, че трябва да следим парите, а не точно как се форматира вътрешното пространство в тази рамка, която се представя. 

"Истината е, че НСО разполага с най-големия бюджет почти от всички в сектор "Сигурност"", каза той. "Министър-председателят не може да отмени закона, който така и така действа. Реално НСО е превърнато в едно ведомство, което обслужва, а не охранява лицата, които се ползват от него", допълни Марков.

По думите на Марков, за да има обективна охрана, трябва да има реална заплаха, а ние нямаме създаден орган, който да обективизира такава.

"Возенето на служебните коли в министерствата е не по-малко луксозно и скъпо", подчерта Радулов пред Bulgaria ON AIR. "Дори да се возят министрите с колите на министерствата, автомобилите в НСО седят заедно с охраната", допълни той. 

Целия разговор вижте във видеото: