България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Големият печеливш от експерименталното машинно гласуване - вносителите

Независимо дали ще бъде задължително или не, ЦИК и тази година ще наеме 500 машини

16.02.2017 | 08:45 Редактор: Мария Аладжова
Големият печеливш от експерименталното машинно гласуване - вносителите

Каквото и да се случи с машинното гласуване на изборите през март, едно е сигурно - и машинното, и традиционното гласуване с бюлетина, ще се зачитат като реални равностойни гласове. До това заключение стигнаха експертите по темата Димитър Димитров и Юлий Павлов.

Те прогнозираха, че най-вероятно и Конституционният съд ще излезе с това становище, предвид трудностите, които изникнаха след решението от 2014 година за въвеждане на машинното гласуване.

Факт е обаче, че независмо дали експериментално или не, ЦИК отново ще вземе под наем 500 машини, от което печелят най-вече вносителите на техниката, посочи Димитър Димитров.

"Смятам този текст за недомислен, той е от 2014 година, не е от вчера. Има един период в който трябва да се прави експериметнално, после пилотно", припомни той в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. 

Според него липсата на системно проучване на възможностите за машинно гласуване е довела до кризисната ситуация.

А според Юлий Павлов вината за това не е на ЦИК, а на народните представители, приемали закона. 

"На второ място, виждайки, че предсрочните избори наближават, те се мотаха два месеца и повече в парламента, при очевидна невъзможност да се състави правителство", коментира Павлов.

Ролята на депутатите в случая е ключова, неслучайно и 43-то НС завърши с най-ниско доверие от всички досегашни парламенти, добави социологът.