България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съзряха саботаж на машинното гласуване

Разговор по темата с Петър Славов от Нова Република и говорителя на ЦИК Александър Андреев в ефира на Bulgaria ON AIR

16.02.2017 | 08:35 Редактор: Тодор Петров
Съзряха саботаж на машинното гласуване

Машинното гласуване разбуни духовете и се превърна в ябълка на раздора през последните седмици. Петър Славов от Нова Република сподели впечатлението си в "България сутрин", че целенасочено се саботира въвеждането на машинно гласуване.

Той уточни, че 6 фирми вече са проявили интерес към обществената поръчка за осигуряване на машините, но по вина на ЦИК липсват ясни критерии.

Според него най-притеснително е "порочното решение на ЦИК" от 27 януари, което ограничава машинното гласуване само в 500 секции. "На 10 февруари тепърва се обявява обществената поръчка, но няма критерии", подчерта Петър Славов.

Гостът на Bulgaria ON AIR добави, че на 13 февруари от ЦИК един час са се занимавали с него и заявлението с въпросите за критериите на обществената поръчка, вместо да решат казуса. 

"От 2009 г. се провежда експериментално машинно гласуване на 11 вида избори. Смисълът е бил постепнно да се натрупва този капацитет от машини. Какво са правили досега - наемали са по 400-500 машини. Години наред безхаберие и сега извинение, че нямало време", настоя Петър Славов.

Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев не се съгласи с мнението, че ЦИК е била недобросъвестна. По думите му ЦИК не е имала ангажимент по осигуряване на машините, а той е бил изцяло на Министерския съвет.

"На 3 февруари предвидихме въвеждането на машинно гласуване във всички избирателни секции. Беше необходимо време да бъде подготвена документацията за обществената поръчка. Запитванията от фирми не означават, че са подали предложенията си по обществената поръчка", разясни гостът в студиото на Симеон Белев.

Александър Андреев не счита, че има изземване на функциите, след като говорителят на служебния кабинет обяви, че по-скоро няма да има машинно гласуване във всички секции. 

Вижте видео с целия разговор по темата: