България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Община Елин Пелин за сирийското семейство: Изпълняваме волята на хората!

Председателят на Общинския съвет на града Николай Плещов напусна студиото на Bulgaria ON AIR след разгорещена дискусия по темата

14.02.2017 | 08:51 Редактор: Мария Аладжова
Община Елин Пелин за сирийското семейство: Изпълняваме волята на хората!

Казусът на бежанското семейство Джабер, живеещо в Елин Пелин, раздели мненията не само в обществото, но и в студиото на Bulgaria ON AIR. Председателят на Общинския съвет на Елин Пелин - Николай Плещов, и говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Даниел Стефанов, коментираха темата в предаването "България сутрин". 

Дискусията прерасна в остър сблъсък на мнения, а Плещов дори напусна студиото в знак на несъгласие със събеседника си.

"Проблемът е много по-дълбок, защото това не е първият опит за настаняване на такива лица на територията на община Елин Пелин. Това е поредният случай, в който върху общината се оказва натиск, въпреки нежеланието да се заселят такива хора", коментира той.

По думите му именно жителите на града не желаят бежанци да им бъдат съграждани и в този смисъл управата изпълнявала тяхната воля с отказа за пребиваване на семейство Джабер.

Плещов беше категоричен, че по този начин се цели да не се нарушават мирът и спокойствието на жителите на Елин Пелин и дори заяви, че съдбите на бежанците често се оказвали разменна монета в ръцете на хора, заинтересовани да получат пари от тяхното настаняване в дадено населено място.

На въпрос дали случаят не се използва от общината за политически цели, Плещов отговори: "За мен е много грубо да се играе със страховете на хората, така че ние просто имаме една ситуация, пред която сме изправени. Ако някой друг в България разиграва тази карта, това е лично негова отговорност".

А според Даниел Стефанов семейство Джабер не представлява заплаха за Елин Пелин и няма основание да се иска неговото премахване от града.

"Точно тази група не само, че не е опасна и не носи риск, те са хората, които са най-често в риск, когато говорим за места на конфликти и войни, и точно заради това те са първите, които напускат тези места", аргументира се той.

Стефанов увери, че даденото семейство е преминало всички проверки и процедури, необходими, за да гарантира, че не представлява заплаха за националната сигурност. Той се обърна към Плещов с призива да подкани и съгражданите си да проявят състрадание и подкрепа, а не само хората, търсещи дивиденти от дадената ситуация. 

Репликата му не се хареса на Плещов, който напусна студиото на Bulgaria ON AIR.  

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Biser_Ivanov
преди 7 години
Въпросното семейство "бежанци" бяха арестувани пролетта близо до Побит Камък ,Община Елин Пелин ,ЗАЕДНО С ОЩЕ ТРИДЕСЕТ И ПЕТ БЕЖАНЦИ.При проверката ,полицията установява ,че единствено въпросното семейство има документи и притежава огромна сума пари.Останалите бежанци са били без пари и документи.Много случайности на едно място,но дали е така.Прилича ми на каналджийство. В Общината живеят доста сирийци ,но проблеми с тях не сме имали,защото тези хора са на територията ни по нормалният установен ред. Техният представител обаче,така нареченият им адвокат,цяло лято обикаля хората в Елин Пелин и предлага огромни суми на хората за да настанят нелегални бежанци с неустановен статут. Така се забогатява от сънародници под маската на мазен човечец,който сее омраза и лъжи по всички телевизии! Сигнализирай за неуместен коментар