Община Елин Пелин отказва да приеме сирийско семейство

Докато мигрантите очакват да бъдат регистрирани жителите на града се разбунтуваха срещу тях

13.02.2017 | 21:32 Редактор: Жанета Нейкова
Община Елин Пелин отказва да приеме сирийско семейство

Поредно напрежение срещу бежанци у нас. Общината в Елин Пелин отказа да настани и издаде документи на сирийско семейство да получи хуманитарен статут.  А, докато мигрантите очакват да бъдат регистрирани жителите на града се разбунтуваха. Стигна се до заплахи и обиди, като дори се наложи полицията да се намеси. 

Фахим и Фатима пристигат в България преди 8 месеца. Сирийското семейство напуска родния Халем, след като къщата им там е разрушена. Прекарали са известно време в Турция, но в крайна сметка решават да се установят у нас. 

"Ние пристигнахме с изрядни документи, легално, нямали сме никакви проблеми. От два месеца насам обаче нещата се промениха и отношението към нас се влоши", споделя Фатима.

Семейство Джабер е получило хуманитарен статут, но повече от два месеца стоят без документи, тъй като община Елин Пелин отказва да ги регистрира.

"Дойдохме в Елин Пелин, защото вярвахме, че общината тук е част от българската държава и би трябвало да изпълнява законите й. Очаквахме по-добро отношение, но не го получихме", разказва Фахим.

Кметът на общината е категоричен, че няма да позволи на семейството да се засели трайно в района. И, въпреки че решението му било в разрез със законите на страната по думите му, той изпълнява волята на народа.