България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Собствениците на различни терени протестират пред Столична община

Сред недоволните присъстваха и архитекти

10.02.2017 | 09:59 Редактор: Ирина Георгиева
Собствениците на различни терени протестират пред Столична община

Втори пореден ден пред Столична община има протест. Този път обаче хората, които са се събрали там са собственици на различни имоти в столицата. Те твърдят, че имат различни проблеми покрай узаконяването и продажбата на земите си.

Сред недоволните беше и инвеститорът в столичния квартал "Младост" Изабела Сярова. Тя коментира, че има развитие по проблема й.

"Разбрах от Facebook страницата на г-жа Десислава Иванчева, която контактува за пореден път с мен по този начин, че спира строежа ми. Тя изнася неверни твърдения и подвежда хората. Според нея моят обект е официално спрян, подвеждайки цялото общество, тя не приема проверката на Столична община, че нямам тръби на "Топлофикация". Твърди, че имам груби отклонения от строежа си с потъване на фундамент 28 см. Отново показва, че не е добър администратор и не познава законите", коментира Сярова за Bulgaria ON AIR.

Същевременно хората, събрали се пред Общината днес, настояват да се върнат имотите от дедите им.

"През 1958 г. стана ТКЗС-то. Взеха ни имотите. Сега уж ги върнаха, а де факто не можем да ги използваме. Проблемът е в Общината. Поземлената комисия ни връща имотите, но сега се гласят да ги направят зелени площи. Стане ли това означава, че не можем да работим нищо върху тях", посочи казуса си една от недоволните.

"Да го платят и да го вземат", добави друг.

Освен собственици на земи, на протеста присъстваха и архитекти.

"Дойдох да защитя правото си на работа, защото всички обекти, които влязат в Община "Младост" се връщат с незаконосъобразни бележки, бавят се срокове или изобщо не се спазват. На практика Общината не работи от няколко месеца", заяви архитектка.

Собствениците на апартаменти се противопоставят на собствениците на земя, посочи тя. Според нея това е дискриминация.