България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Излизането на НПСД от РБ било съвместно решение

С ДОСТ имаме едни и същи опоненти в политиката, каза Орхан Исмаилов пред Bulgaria ON AIR

09.02.2017 | 08:54 Редактор: Луиза Божинова
Излизането на НПСД от РБ било съвместно решение

Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) напусна Реформаторския блок (РБ) и се обедини в коалиция за изборите през март с партията на Лютви Местан "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ). В предаването "България сутрин" председателят на НПСД Орхан Исмаилов каза, че излизането им от Блока е съвместно решение с РБ.

"Говорили сме дали има възможност ДОСТ да се обединят с РБ, но от Блока казаха, че не би било приемливо и по този начин се стигна до това решение", обясни Исмаилов в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Председателят на НПСД вярва, че РБ ще влезе в парламента напролет, защото има потенциал.

На въпрос как се е стигнало до коалиционното обединение ДОСТ, Исмаилов каза, че най-вече той е направил така, че да имат обединение.

"Когато имаш стратегическа цел да наложиш демокрацията, аз мисля, че трябва да загърбим някои неща в миналото", коментира той.

Исмаилов посочи, че открива повече прилики, отколкото разлики с ДОСТ.

"Ние имаме едни и същи опоненти в политиката - лявото пространство и ДПС", поясни той пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на нападките в посока намесата на Турция във вътрешната политика на България, Орхан Исмаилов е категоричен, че няма как да има такава, тъй като "те са български партии и трябва да правят политика за България."

Целия разговор вижте във видеото: