България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българската солидарност с румънските протести

Напрежението в северната ни съседка тепърва ще се задълбочава, прогнозира Мартина Ганчева пред Bulgaria ON AIR

06.02.2017 | 08:10 Редактор: Луиза Божинова
Българската солидарност с румънските протести

Важно е да покажем солидарност с румънците, защото и ние много добре познаваме чувствата, които те изпитват, защото и с нас по същия начин са се подигравали.

Това каза Иван Радев, организаторът на Солидарност с протестиращите в Румъния - демонстрацията, която се проведе в неделя в София в знак на подкрепа на протестите в северната ни съседка.

В телефонна връзка в предаването "България сутрин", международният редактор на Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева, която от години следи ситуацията в Румъния, съобщи, че политическото земетресение в Румъния няма да спре скоро, премиерът няма никакво намерение да подава оставка и напрежението тепърва ще се задълбочава, защото се готвят контрапротести срещу настоящия президент Клаус Йоханис.

Ганчева допълни още, че Социалдемократическата партия е най-голямата в Румъния и даже да има предсрочен вот, най-вероятно тя ще продължи да управлява.

"Президентът Клаус Йоханис е крайно неудобен за социалдемократите и една от причините за това е, че той контролира тайните служби", коментира Мартина Ганчева.

Вижте още:

Според Радев през последните години Румъния е добър пример и надежда за България. По думите му, щом там се случи съдебна реформа, която частично декриминализира корупцията, защо да не се случи такава и у нас?

"Точно затова е много важно, че българите излязоха и изразиха солидарността си с румънците", обясни той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Радев посочи, че и за България, и за Румъния не е важно дали ще има протести или не, по-важното е как да тръгнат нещата и да живеем в една по-правова държава.

"Би било добре, ако това, което ще ни обедини за евентуални протести, да бъде наистина желанието за справедливост", заключи той.

Целия разговор вижте във видеото: