Правителството на Румъния заседава извънредно

Междувременно румънците се готвят за най-големия граждански протест в историята на страната

05.02.2017 | 13:48 Редактор: Мария Аладжова
Правителството на Румъния заседава извънредно

Въпреки, че правителството в Румъния обеща да отмени спорния указ за декриминализиране на корупцията, стотици хиляди ще излязат днес по улиците в най-голямата демонстрация в историята на северната ни съседка. 

В 14 ч. днес е обявено извънредното заседание на правителството, на което трябва да стане ясно дали премиерът Сорин Гриндяну ще удържи на даденото към народа обещание. Именно заради извънредното заседание беше изместен и началният час на протеста в Букурещ.

Очаква се днес румънците да поставят абсолютен рекорд - амбициите на демонстрантите са 1 милион души да се включат в бунта.

Протестът няма да стихне, защото освен отмяната на указа, гражданите настояват и за оставка на правителството. 

Пикът на недоволството се очаква да бъде между 20 и 22 часа. След родителите и децата, сериозна подготовка показаха и румънските студенти, които са се организирали с идването си от цялата страна.

Младите хора, които искат да стигнат до Букурещ, пътуват безплатно. Във Facebook има няколко групи, в които са посочени точните места в центъра на Букурещ - хотели и ресторанти, в които, за да получиш безплатна храна или подслон, трябва да знаеш таен въпрос и съответно отговора на него.

Вижте още от снощната обстановка от специалния пратеник на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров: