България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекар по професия и скулптор по душа

Станимир Куюмджиев живее живот между медицината и изкуството

03.02.2017 | 11:45 Редактор: Мария Аладжова
Лекар по професия и скулптор по душа

Стоматолог от Пазарджик вае скулптури с технологии от зъботехниката. В свободното си време д-р Станимир Куюмджиев изработва уникални фигури, които получават признание дори от чужбина. 

Разказва, че тайната на живота между два коренно различни свята е проста:

"В моята работа като зъболекар има не малко доза изкуство, иначе когато съм свободен – вечерно време, си отивам в ателието, не ме интересуват разни сериали, сядам си там на спокойствие и правя нещо".

Стоматологията не е била най-голямата мечта на Станимир. От малък е бил категоричен, че ще стане скулптор или художник. Няколко пъти се опитва да влезе в Художествената академия без успех. Записва зъботехника, а към днешна дата не съжалява за решението си. 

Практикува професията си вече повече от 40 години. Най-голямо удоволствие в живота му е контактът с пациентите. И въпреки, че обича работа си като стоматолог, не оставя и за ден любимото си хоби.

"Не мога да се откажа от такова нещо. Като видя на морето един камък, той прилича на нещо, можеш да му помогнеш да стане нещо. Като видиш една интересна физиономия, ти иде да я нарисуваш. И винаги така се е случвало, че когато имам свободно време, правя нещо".

За живота между медицината и изкуството разказват Милена Енчева и операторът Виктор Петров: