Трябва ли да почистваме зъбите си с конец?

Ползите са недоказани, твърдят нови проучвания

07.08.2016 | 11:02 Редактор: Ирина Георгиева
Трябва ли да почистваме зъбите си с конец?

В продължение на десетилетия зъболекарите препоръчват почистването на зъбите с копринен конец като съществена част от устната хигиена. Но колко полезно е наистина?

Разследване на Associated Press показва, че не са налице достатъчно доказателства, за да подкрепят твърдението.

Министерство на здравеопазването и социалната политика на САЩ призна в писмо, че ползите от конците за зъби никога не са били добре проучени. Това е потвърдено и от британския зъболекар от университета в Бирмингам проф. Деймиън Уолмсли.

Изявление на Американската стоматологична асоциация, публикувано във вторник, енергично защитават почистването на зъбите с конец и твърдят, че е "съществена част от грижата за вашите зъби и венци".

Защо зъболекарите твърдят, че почистването на зъбите с конец е добро?

Много зъболекари смятат, че това може да помогне за премахване на плаката, храна, натрупана между зъбите, намалява възпалението на венците, тяхното заболяване и понижава риска от кариес.

В изявлението на Американската стоматологична асоциация се казва още, че "с почистването на пространството между зъбите доказано премахва остатъците, което може да допринесе за натрупване на плака".

Този съвет е отразен и в сайта на Националната здравна служба на Великобритания, пише BBC: "Конецът за зъби помога да се предотврати заболяването на венците, премахва парчетата храна и плаката между зъбите."

Какво показват доказателствата?

Проучванията на Американската стоматологична асоциация, според Associated Press са остарели и са направени сред много малко хора.

Според други изследвания от последните 10 години обаче, този метод е "ненадежден", "с много ниско качество" и дори "има потенциал за увреждане".

По думите на проф. Уолмсли, трудно е да се намери добро доказателство, защото хората са различни, а големите проучвания са скъпи ... "но само тогава могат да се посочат ползите и негативите от този метод".

Откога съществува тази практика?

Американската стоматологична асоциация започва да насърчава почистването на зъбите с конец през 1908 г. Д-р Леви Спеар Пармли (1790-1859), зъболекар от Ню Орлиънс, е човекът, признат като изобретател на съвременните конци за зъби. Първият конец е патентован през 1874 г. 

В момента изследванията, които оценяват предимствата на метода могат да бъдат финансирани и режисирани от производителите на конци за зъби.

Вредно ли е?

Ако почистването с конец се прави неправилно, може да доведе до увреждане на венците и зъбите, показва проучването на агенцията.

Понякога, почистването на зъбите с конец може да причини вредни бактерии, които да бъдат "освободени" в кръвта, което да доведе до инфекция.

Почистването на зъбите е добро за вас. Дори и най-големите скептици използват клечки, пише BBC.

Британската асоциация на стоматолозите казва: "Малки между-зъбни четки са най-добри за почистването на пространствата между зъбите."

От BBC твърдят, че в Аржентина и Австралия подкрепят почистването на зъбите с конци. Според стоматолозите в тези страни, те са част от правилната грижа за зъбите и венците.