България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румънците много ловко се преекспонират медийно, смята журналист

Георги Василски и доц. Валери Личев с коментар на последните събития в северната ни съседка пред Bulgaria ON AIR

03.02.2017 | 09:21 Редактор: Жанета Нейкова
Румънците много ловко се преекспонират медийно, смята журналист

В последните часoве стана ясно, че правителството в Румъния е обявило безкомпромисно, че няма да оттегли спорните промени в наказателния кодекс. Междувременно се появиха инфромации, че гражданите подготвят голям национален протест тази неделя, предаде репортер на Bulgaria ON AIR от северната ни съседка.

Журналистът Георги Василски заяви пред "България сутрин", че румънците много по-ловко се преекспонират медийно и че там винаги процентите не са толкова, колкото са реалните. "Те имат успехи в борбата с корупцията, но това нещо беше много добре тиражирано, много добре показано извън страната", смята той.

Василски, заедно с доц. Валери Личев, социален антрополог към БАН, споделят мнение по въпроса дали Румъния не се е превърнала в образец на Източна Европа за това как функционира гражданското общество там през последните няколко години.  

Доц. Личев подкрепи мнението на Василски и допълни в студиото на Bulgaria ON AIR, че чрез медиите се тиражира голямо количество митове. 

Той е на мнение, че липсва яснота по въпроса с протестите и допълни: 

"Не разбрах точно в какво се състои конфликтът, защото чух, че има някакъв указ, който е приет от правителството за промяна в закона, но той още не е обнародван. Сигурен съм, че дори колегите от правния институт на БАН също не биха могли да дадат компетентен отговор".

От своя страна Георги Василски каза, че управляващите са се опитали да разединят нацията още по време на изборите.

"Интересното беше как бе постигнат изборният резултат от 45% при ниска избирателна активност - под 50%. Като резултатът дойде основно от южните райони на страната, които са по-скоро селски райони, където хората се информират главно от медиите. Затова едно от основните искания на протестиращите бе смяна на техния аудиовизуален модел, който има функциите на нашия СЕМ, тъй като регулаторът е позволил манипулации на данни и цифри от националните медии по време на изборите", категоричен бе той.