България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Действията на населението в Румъния са нормални, смята журналист

Владимир Береану и политологът Тома Биков коментираха за Bulgaria ON AIR ескалиралото напрежение след протестите в северната ни съседка

02.02.2017 | 10:22 Редактор: Жанета Нейкова
Действията на населението в Румъния са нормални, смята журналист

Напрежението в Румъния ескалира, тази нощ десетки бяха арестувани, а поне 5-ма са били ранени по време на протестите. Населението в северната ни съседка действа нормално, смята журналистът Владимир Береану и отсече:"Това, че у нас не можем да организираме и един протест като хората, ако не е платен, си е наш проблем", заяви той за "България сутрин".

Над 250 000 румънци в цялата страна протестираха срещу решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство, с което да декриминализира престъпления по служба, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (от "лея" - румънската валута бел.ред.).

Пред Bulgaria ON AIR гостите в студиото на сутрешния блок политологът Тома Биков и журналистът Владимир Береану коментираха събитията в северната ни съседка.

"В Румъния бе създаден един модел на борба с корупцията през последните няколко години, който в България се тълкува доста неправилно, защото е не толкова антикорупционен, колкото антиконституционен, смята Биков и продължи: Ние нямаме възможност да направим това, което румънците направиха по чисто конституционни причини".

Береану допълни, че решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство, с което да декриминализира престъпления по служба е безумие и простотия на политическата класа. 

"Не може ти като шеф на партия да прокарваш закон скришом, вечер на заседание, който да помогне да не те осъдят, когато, очевидно си нанесъл щети на държавата", категоричен бе журналистът.

Тома Биков смята, че партията, която е спечелила изборите преди 1 месец се е надценила, а Береану каза, че опитите й да организира контрапротест няма да се получат. 

"Хората, които са против решението са наистина убедени", категоричен е журналистът.