България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Нощ на книгите за Хари Потър" ще има в цялата страна

За събитието разказват пред Bulgaria ON AIR организатори и почитатели на поредицата

31.01.2017 | 10:51 Редактор: Жанета Нейкова

"Нощта на книгите за Хари Потър" е една инициатива на британския издател на романите на Дж. К. Роулинг за момчето магьосник, разказа за "България сутрин" Нина Дерменджиева, маркетинг директор на издателство "Егмонт".

Магическата вечер за вълшебника от книгите ще се проведе на 2-ри февруари на различни места в София и страната, а основната цел на инициативата е да предаде магията на четенето и на тези невероятни истории на следващото поколение читатели, твърди Дерменджиева.

Сред гостите в студиото беше и Рая, представител на поколение, израснало с романите за Хари Потър, както и Зори, която в момента "учи в Хогуортс".

На въпросите колко е важно човек да потъва в приказни истории и трябва ли възрастните да разбират, че децата им имат нужда да преживяват един друг живот, Рая отговори като родител за Bulgaria ON AIR: "Определено смятам, че децата трябва да бъдат оставяни да се гмурват в света на магията, независимо дали е Хари Потър или друга невероятна книга, защото детското въображение е безкрайно и абсолютно всяка една магия, която бива прочетена и вдъхновена, трябва да се подкрепя", смята тя.

Зорница сподели, че в момента чете поредицата с много голям интерес и дори предната вечер е останала над една от книгите за Хари Потър до 2-3 сутринта. 

Маркетинговият директор на "Егмонт" отбеляза, че ролята им като издател е да стигнат до всички организации и институции, които работят с деца и са прегърнали идеята за книгите и четенето. 

Дерменджиева добави, че много книжарници, библиотеки и училища в цялата страна са отвърнали на поканата им и ще организират своя собствена "Нощ на книгите за Хари Потър" като засега заявка са дали Видин, Русе, Добрич.

"На нашата страница във Facebook публикуваме всяко събитие, за което знаем, че ще се проведе в страната", допълни тя.

А повече информация за събитието можете да прочетете в сайта на "Егмонт".