България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Експерти: Няма да има шоков ръст на цените на горивата в България

Драматична картина на Световната банка не е много достоверна, коментираха Владимир Каролев и Валентин Кънев пред Bulgaria ON AIR

26.01.2017 | 10:08 Редактор: Луиза Божинова
Експерти: Няма да има шоков ръст на цените на горивата в България

Световната банка предупреди, че цените на горивата ще тръгнат нагоре. Икономистът Владимир Каролев и експертът Валентин Кънев обаче са на мнение, че скок на цените на горивата у нас няма да има.

"В последния доклад на Световната банка видях, че тази година цените на нефта ще бъдат два пъти по-високи в сравнение с миналата година, което е вярно, но ние вече сме на тези нива", обясни Кънев в предаването "България сутрин". "Тази драматична картина не е много достоверна, по-скоро се задържаме на цените, които сме достигнали в момента", допълни той.

Владимир Каролев пък подчерта, че има два международни бенчмарка за петрола, които са се покачили, а причината затова е поевтиняването на долара от началото на януари.

Кънев обясни, че цените на горива са по-инертни към цените на нефта. По думите му, когато цените на нефта падат силно, цените на горивата в България също падат, но не толкова.

"Такива ниски цени като тези на Веселин Марешки няма. Те са с между 2 и 10% от цените, на които продават бензиностанции в същия град", настоя Каролев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"Зрителят трябва да знае - 50% от това, което плащаме ние на помпата отива за ДДС акциз, за таксата на държавния резерв и това е неизбежно. Тоест петролът, ако струва нула, ние трябва да платим един лев", коментира още икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: