България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Няма индикации за апокалипсис и наводнения в България

Сибирски студ утре и в събота, температурите падат до -20 градуса, предупреди климатологът доц. Георги Рачев в "България сутрин"

26.01.2017 | 07:48 Редактор: Тодор Петров
Няма индикации за апокалипсис и наводнения в България

Няма никакви индикации за наводнения в България. Не се очертава апокалипсис с изключение на петък и събота сутрин, когато минималните температури ще паднат до - 15 и -20 градуса. 

Това стана ясно от думите на климатолога доц. Георги Рачев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че снеговалежите през януари са изключително много, а месечната норма е изпълнена два пъти. Снегъг се равнява на около 800 млн. кубически метра вода.

До 10-12 февруари няма никакви индикации за наводнения, увери доц. Рачев и добави, че по това време на годината язовирите са пълни наполовина. По думите му второто десетдневие на месеца ще бъде динамично, а третата десетдневка ще предложи относително топло време с положителни температури до 8-10 градуса.

"Плавно повишение на темпeратурите ни очаква от следващия вторник-сряда. Няма никакви индикации, че всичко ще се стопи изведнъж. До понеделник ще има ледени дни, но сняг не се предвижда. Дългосрочната прогноза е февруари да бъде малко по-сух и топъл от нормалното", обясни климатологът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Доц. Георги Рачев посочи, че океанското течение Гълфстрийм носи огромно количество топла тропична вода и това е причината в Западна Европа да има изключително мека и приятна зима в сравнение с тази в Източна. 

"Вследствие на глобалното затопляне студената вода от стопените ледници ще натисне на юг Гълфстрийм. Ледената шапка на Гренландия няма да изчезне, а най-малко Антарктида", уточни климатологът.