България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кои са основните грешки, които допускаме с управлението на парното вкъщи?

Заради ниските температури изразходваната топлоенергия тази зима отчита по-високи стойности в сравнение с предходни години

24.01.2017 | 09:24 Редактор: Мария Аладжова
Кои са основните грешки, които допускаме с управлението на парното вкъщи?

Сумарно енергията, която сме потребили тази зима е повече в сравнение с предходните години. Макар че количеството енергия за януари ще бъде отчетено в 0 часа на 31-ви, вече се очаква то да надхвърли стойностите за същия период от миналата година.

"От първи януари до вчера има един единствен ден със средно денонощна температура малко над 0 градуса. Всички останали дни са със средна денонощна температура под 0 градуса и то доста надолу, което означава, че хората са искали да бъдат на топло и тази енергия ще трябва да бъде заплатена", поясни в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Елизабет Павлова от "Топлофикация" - София.

"След промените в наредбата за топлоснабдяване, които бяха направени през 2014 година, практически месечните сметки се изчисляват по начин, по който да няма пикови сметки в студените зимни дни - декември, януари и февруари. Има едно известно балансиране на сметките за сметка на другите месеци и разбира се при изравнителната сметка излиза истината за потреблението на всяко едно домакинство", продължи тя.

Изразходваната топлоенергия във всяко домакинство се определя от начина на потребление, от предприетите мерки за саниране и енергоспестяване. Има най-различни показатели, които влияят на потреблението. 

Сред тях е и управлението на термостатичния вентил на радиаторите. 

"Хората понякога без да искат допускат няколко основни грешки. Слагат пред вентила тежки мебели, завеси, декоративни решетки. Всичко това ограничава способността на ветнила да менажира температурата в помещението и съответно хората изпитват усещане за студ", обясни Павлова.

Така например, когато излизаме навън, не трябва да затваряме вентила нацяло, а до го оставяме на 3. Също така е важно при проветряване, той да се затваря на цяло за около 5 минути, а след затваряне на прозореца да се пуска отново.

Всичко това допринася за по-разумното изразходване на енергията и поддръжа комфорта в помещението. 

Вижте още: