Авария в Русе остави над 2000 семейства на студено

Заради повредата и днес учениците от 5 училища в града няма да влязат в клас

16.01.2017 | 14:05 Редактор: Мария Аладжова
Авария в Русе остави над 2000 семейства на студено

Над 2000 семейства в Русе останаха на студено заради авария на "Топлофикация". Пробив на магистрален топлопровод принуди дружеството да спре парното и топлата вода в няколко големи квартала. 

Сред засегнатите от аварията е и пенсионерката Нелка Иванова. Освен с парно, жената няма други алтернативи за по-добро отопление през зимата. 

"Една духалка съм пуснала и с нея се отоплявам, с друго няма какво, защото ние тук отдавна имаме парно и нито за въглища сме пригодени, нито за нещо друго", разказа тя пред кореспондентите на Bulgaria ON AIR.

Липсата на отопление удължи принудително ваканцията на учениците в пет от русенските училища.

Измежду тях е и ОУ "Олимпи Панов", където учи дъщерята на Гергана Рангелова. Семейството има и бебе, което не може да стои на студено. 

"Включили сме две печки да отопляваме апартамента. Не е приятно. Имаме си бойлер, той е стандартен, иначе няма как. Доколкото разбрахме вчера от работещите, мъжът ми ходи да пита, чакали днес да получат някаква тръба", обясни Гергана.

От "Топлофикация" – Русе обясниха, че аварията се е оказала по-сериозна от очакваното. Топлопроводът се е спукал на две места, при което са изтекли над 100 тона вода. Тръбата, която трябва да се подмени, вече е поръчана, а очакванията са парното да заработи още утре следобед.