Авария на Топлофикация остави без парно детските градини в Бургас

Във всички тях е осигурено алтернативно отопление

04.01.2017 | 13:40 Редактор: Жанета Нейкова
Авария на Топлофикация остави без парно детските градини в Бургас

 

При минусови температури две денонощия Бургас е без парно, заради авария на Топлофикация . Най-засегнати са детските градини в морския град. Във всички 15 градини в Бургас, които са на парно днес е осигурено алтернативно отопление. 

В детска градина „Здравец” следят постоянно каква е температурата в стаите, където са децата.

"Виждате температурата, която показва термометърът. В момента в игралната стая е 23, 3  градуса и 39% на влажност, това е в границата на допустимите стойности", коментира Анастасия Дачева медицинска сестра в детската градина.

"Още на 30 декември миналата година бяхме предупредени от служители на топлофикация Бургас, че има авария и, че след Нова година ще има проблеми", каза директорката на ОДЗ "Здравец" Николина Янкова.

В детската градина в помещенията на всички групи има климатици. В друга детска градина в морския град са сложили печки, а родителите са подготвили децата с по-топли дрехи. 

"Единственото, което някои от родителите ги притесняваше беше липсата на топлата вода. Ние сме подсигурили кани с топла вода за всяка група, така че да не трябва да им мием ръчичките със студена", казва директорката на ОДЗ „Ран Босилек” Бургас Жанета Дармаданова.

"Получихме обратни сигнали, че днес децата в детските градини са повече от колкото вчера, може би поради факта, че и в къщи е студено"", заяви зам.-кмет по образование и култура Йорданка Ананиева. 

От Топлофикация Бургас ни увериха, че се работи за отстраняването на аварията и се надяват до 48 часа да бъде възстановено топлоподаването към града.

"Прогнозите, които всички виждате какви са предпочетохме да го направим в тези дни, така че да изпреварим лошото време", каза изпълнителният директор на „Топлофикация Бургас”ЕАД Христин Илиев

Причината за аварията е изгнила тръба-компенсатор, която е дала теч още по Коледа, но от Топлофикация са решили да не оставят бургазлии без парно и топла вода по празниците.