България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Започва европейската седмица за борба с рака на маточната шийка

В България възрастовата граница на заболяването е паднала драстично, посочи Лили Асенова

24.01.2017 | 08:08 Редактор: Мария Аладжова
Започва европейската седмица за борба с рака на маточната шийка

От утре започва европейската седмица, посветена на рака на маточната шийка и превенцията. В България всеки ден се диагностицират по 3-4 нови случая всеки ден умира една жена. Именно заради това е важно да се говори за заболяването, разказа в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

"Наистина трябва да говорим ежедневно, за да не бъде кампанийно. 270 хил. са умрели в света от това заболяване и то е четвъртото по сериозност заболяване след всичките начални други ракови заболявания", посочи Асенова.

"Аз самата съм преминала това заболяване и трябва да ви кажа, че толкова емоционално, толкова финансово се отрази на мен и моето семейство с период на едни дълги години", разказа още тя.

От 2012 г. Министерство на здравеопазването заедно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари разработи и приложи механизъм за обхващане на целеви групи от населението с HPV ваксини, осигурени с публични средства по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2012-2016 година. С решение на Министерския съвет програмата ще продължи и в периода 2017 - 2021 година.

"Профилактика - още от самия старт на момиченцата можем да дадем едно добро бъдеще. Това не значи, че трябва да се отменят профилактичните прегледи всяка година. Това коварно заболяване обхваща тези жени, които са между 20 и 45 години, което е най-хубавата и актина възраст на жената", поясни Лили Асенова. Тя напомни, че контролните прегледи трябва да се правят на всеки 6 или 12 месеца.

По думите ѝ възрастовата граница на рака на маточната шийка е паднала доста: "Аз онзи ден бях в онкологияата и трябва да ви кажа, че имах чувството, че Студентски град се е преместил там".

Вижте пълния разговор: