България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова система на "Топлофикация" пести пари на обществените сгради

"Изразходваш толкова енергия, колкото ти е необходима", разкри пред Bulgaria ON AIR инж. Филип Фиков

10.01.2017 | 10:08 Редактор: Жанета Нейкова
Нова система на

Нова автоматична система на "Топлофикация" ще помага за регулирането на енергията в обществените сгради. Как се отопляват детски градини и училища и спестяват ли те своите сметки? 

"Целта е не само да се намали разходът на енергия, но също така и да има достъпен комфорт - да изразходваш толкова енергия, колкото ти е необходима", каза инж. Филип Фиков - началник на отдел Разпределение и енергийни услуги.

"Мотото ни в "Топлофикация" е "Никакъв компромис с комфорта", но нека отоплението да бъде разходно-ефективно", заяви Фиков.  

Новата енергоефективна система на "Топлофикация", която се очаква да понижи разходите на обществените сгради, работи вече трети месец.

"Успяхме да привлечем 11 сгради. Можем да регулираме енергията в тях, също и отоплението им, в зависимост от външните условия от типа: предназначение на сградата и желанията на обитателите", поясни Фиков. 

Когато училищата не работят енергия все пак се подава и тя е достатъчна, за да държи сградата в нормални температури, но без да работи на пълни обороти. Целта е училището или детската градина да се затопли възможно най-бързо, когато учениците и децата се върнат в клас.  

На въпроса какви са изискванията автоматичната система да се внедри и в жилищните сгради, Фиков отговори, че абонатната им станция трябва да бъде сравнително нова и че изграждането й няма да коства допълнителни средства.