България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Тероризмът е инструмент за решаване на геостратегически цели!

Доколко обществото ни знае как да реагира при терористичен акт? Коментар на ген. Румен Ралчев, Боян Чуков и Любомир Каракановски пред Bulgaria ON AIR

06.01.2017 | 08:59 Редактор: Луиза Божинова
Експерти: Тероризмът е инструмент за решаване на геостратегически цели!

Тероризмът е инструмент за решаване на геостратегически цели и се използва от държавите и техните специални служби в региони, където има чисто геополитически сблъсък между двата полюса. Никога няма да се справим с тероризма, ако всички живеят и мислят по този начин, каза експертът по борба с тероризма Боян Чуков в предаването "България сутрин".

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев председателят на УС на Националния съюз "Безопасност и охрана" ген. Румен Ралчев пък подчерта, че няма единно световно мнение за това какво представлява тероризмът.

По думите му самият факт, че в света не може да се изработи формулата, "тъй като има политически и икономически елемент", показва, че многото участници в този процес са свързани.

"Всичко се знае, въпросът е на доказване", заяви експертът.

Боян Чуков допълни, че в ООН са стигнали до 130 определения що е тероризъм и така не са се разбрали какво е.

"Специалните служби са от едната страна на барикадата и от другата страна на барикадата", обясни той.

По отношение на това дали сме подготвени за реакция при терористична атака, Любомир Каракановски от БЧК припомни, че миналата година са се провели две антитерористични учения на територията на София и едно на ГКПП-Кулата.

Тогава се е отчело, че взаимодействието би трябвало да се повиши между всички структури, които участват в тези учения.

"Третото учение беше на територията на летището в Пловдив. Там действително сътрудничеството между отделните структури беше на ниво", коментира Каракановски пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: