България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Владимир Чуков: Тероризмът отдавна се е превърнал в бизнес

Атаките на терористите стават все по-професионални, коментира експертът пред Bulgaria ON AIR

28.12.2016 | 08:55 Редактор: Жанета Нейкова
Проф. Владимир Чуков: Тероризмът отдавна се е превърнал в бизнес

Тероризмът отдавна се е превърнал в бизнес. Той е съставен от различни категории, като една от тях е чисто финансовата част. Това заяви в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR анализаторът и експерт по тероризъм професор Владимир Чуков. В тази връзка той даде пример с атаката в Ница, където по думите му става въпрос за 100 хил. долара.

"Никой не може да ме убеди, че този човек (атентаторът - бел. ред) вярва в Аллах и има някакви ценности. Просто е затънал в дългове и е бил рекетиран", каза Чуков.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев той коментира и дали са се променили стратегиите на терористите през изминалата година. Според него те са станали по-професионални.

"Атаките са сходни – инструментът, целевата група, дори самият извършител - в Ница и Берлин - и двамата са тунизийци. Това са хора, които са били съблазнени от "Ислямска държава" – в името на семейството тунизиецът от френската атака е приел огромна сума. Най-вероятно за трагедията в Берлин ще излезе същата история, тъй като се разбра, че атентаторът е превел огромна сума на своите роднини – негов племенник е получил сума пари, за да може да отиде при Амри. Вероятно става въпрос за клетка от тунизийци, която е специализирала в шофьорски умения", предполага професорът.

На въпроса дали тероризмът тогава не се е превърнал в бизнес, арабистът Владимир Чуков отговори:

"Той много отдавна е бил. Има категории, които са идеологически - хората в джамията, в затвора. Има и такива, които са радикализирани от интернет. Но има и други, които чисто финансово се подмамват, така че стават част от "Ислямска държава". В случая в Ница става въпрос за 100 хил. долара".