Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Митрополит Теодосиос Хана: Западният свят подпомага радикалните ислямисти

Оръжието, което използват терористите, за да убиват християните в Сирия и Ирак, е произведено и предоставено от западните страни, заяви палестинският митрополит

27.12.2016 | 20:06 Редактор: Жанета Нейкова
Митрополит Теодосиос Хана: Западният свят подпомага радикалните ислямисти

Западният свят е този, който подпомага радикалните ислямисти. Така отговори митрополит Теодосиос Хана в предаването "Денят ON AIR" на въпроса не е ли идеята на Западния свят да защити Изтока от радикалния ислям. 

Той продължи отговора си с няколко въпроса: "А кой изпраща тези терористи в Близкия Изток? Кой ги снабдява с пари и оръжие? Не са ли западните държави?"

С помощ за превода от д-р Мохд Абуаси - директор на Центърът за близкоизточни изследвания, митрополит Хана каза още, че "тези терористи не представляват истинския ислям, с който ние се определяме от I-ви век. Те представляват колониални интереси в Близкия Изток и ги защитават. И този тероризъм е насочен към всички в източния свят".

Палестинският митрополит коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че намесата на международните сили в региона на Сирия, Палестина, Ирак и други от околните държави, не е в интерес на тези народи, а по-скоро - в този на западните държави.

"Затова се намесват. Оръжието, което използват терористите, за да убиват християните в Сирия и Ирак е произведено и предоставено от западните страни. Ако има държави, които носят отговорност за намалелия брой християни в Близкия Изток, то това е Западът", категоричен е той. 

Митрополит Теодосиос Хана направи заключение за православната вяра, от което остава впечатлението, че християнският дух е непобедим: "Църквата в Близкия Изток и православната такава се определят като "църквата на мъчениците". Колкото повече страдат християните, толкова повече вярата става по-силна и по-могъща".