България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова година, нов късмет - ето как да постигнем целите си

Почнете от днес каквото сте решили, но с малки стъпки, посъветва психотерапевтът Анна Тодорова пред Bulgaria ON AIR

29.12.2016 | 07:53 Редактор: Луиза Божинова
Нова година, нов късмет - ето как да постигнем целите си

"Ще спра цигарите. Ще намаля алкохола. Ще се откажа от месото. Ще спестявам". Напоследък сигурно все по-често чувате тези обещания, които хората традиционно правят в края на всяка година. Доколко обаче е по силите на всеки един от нас да изпрати старата и да посрещне новата година с хиляди заричания и има ли смисъл да създаваме пунктуален план за следващите 12 месеца?

В предаването "България сутрин" темата коментира психологът и психотерапевт Анна Тодорова, която твърди, че хората правят тези обещания, за да си дадат позволение последните два месеца да правят каквото си поискат. По думите й идеята за тези новогодишни обещания не действа, едва около осем процента от хората успяват да ги спазят.

Това обаче не означава, че не може да си поставим реалистични цели по правилния начин.

"Първо, нека целите да са постижими, мънички, кратки, целенасочени", посъветва Тодорова в студиото на Симеон Белев. Тя посочи, че е хубаво да наслагваме малки неща, за да имаме по-голям шанс да ги постигнем. "Почнете от днес каквото сте решили, но с малки стъпки", препоръча Тодорова.

Тя обясни, че мозъкът ни е устроен да се фокусира върху негативното и се насочваме върху това какво не е наред и върху това какво не сме постигнали. "Номерът е да тренираме мозъка си, да оценяваме това, което имаме и правим", каза Анна Тодорова.

"Изключително трудно е да променим навиците, които сме изградили през годините. За 4-5 седмици, ако си поставим цел да правим нещо, то ще се превърне в навик и може да стане промяната", коментира психотерапевтът пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: