България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задава се голям студ в началото на годината

Сценарият сняг по Черноморието става все по-вероятен, посочи климатологът доц. Георги Рачев в "България сутрин"

28.12.2016 | 07:50 Редактор: Тодор Петров
Задава се голям студ в началото на годината

През януари студът на Балканите идва и се очаква аномалия с по-ниски температури. България я очакват още по-големи студове около Йордановден. Това стана ясно от думите на климатолога доц. Георги Рачев в "България сутрин".

Той отбеляза, че в Западна България пред и на самата Нова година не ни очаква нищо опасно. По думите му студен фронт ще напусне страната ни днес следобед . В неговата тилна част ще има снеговалежи, които обаче не се очаква да бъдат съществени. 

"Ще има снеговалежи в Северна България, но нищо страшно. Няма и 5% вероятност за валежи", каза доц. Рачев и добави, че циклон ще се настани в Черно море, което пък ще му придаде много влага и възможност да се възобнови. Той засяга точно Източна България на 30 и 31 декември и 1 януари.

"Расте вероятността да се случи сценарият сняг по Черноморието", посочи гостът в студиото на Bulgaria ON AIR. Климатологът предупреди, че дори малкото влага в атмосфератата може да отлежи върху земната повърхност и призова да шофираме внимателно. 

Доц. Георги Рачев коментира и труса от 5,6 по Рихтер, който бе регистриран тази нощ в района на Вранча, Румъния. Той поясни, че Вранча е част от огнения пояс, който преминава през Средиземноморието. 

"Ще продължи за години напред, но не е толкова опасно. По-добре да има много заметресения с малък магнитуд. Такова е огнището, че обикновено няма вторични трусове или те са много слаби", обясни климатологът. 

Той е на мнение, че почти сигурно няма да има никакви последствия за страната ни от това земетресение.