България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Климатолог: По празниците ни очаква спокойно време

За Нова година се очакват валежи от дъжд, прогнозира Георги Рачев

14.12.2016 | 07:40
Климатолог: По празниците ни очаква спокойно време

На Бъдни вечер и на Коледа ни очаква спокойно време. Това прогнозира климатологът Георги Рачев в предаването "България сутрин".

"На Бъдни вечер атмосферното налягане ще бъде високо, ще има мъгли, а температурите сутрин ще бъдат много ниски. Ще бъде хладно, но няма да има вятър. От Бъдни вечер денят започва да нараства с една минута", уточни той.

"В края на следващата седмица може да има и поледици. Около 23 и 24 декември няма да има валежи", каза още Рачев.

"Над цяла Европа е много сухо благодарение на антициклоните. Времето ще остане такова, но има възможност няколко дни преди Коледа между 20 и 22 декември да завали сняг", посочи гостът.

Относно село Хитрино и лошото време там, Рачев обясни, че днес температурите там ще са около минус 7, минус 8, и ще бъде студено.  

"Имахме малко късмет в тази огромна трагедия. Ниските температури възпрепятстват всички процеси за горене и опасности. Хитрино приключи със снега", заяви климатологът. 

По думите му навсякъде в България днес времето ще е много ясно

"Така е от началото на месеца и ще продължи през следващите дни. Температурите бавно се повишават. Такова време ни очаква почти до края на седмицата. За събота температурите ще бъдат пак ниски - минус 7, минус 8 градуса. Най-висока е снежната покривка в района на Габрово и Ловеч-15 см., но в следобедните часове валежите там спряха. Времето беше сравнително меко и хората успяха да разчистят и да си свършат работата", обясни още Рачев.

Според него малко преди Нова година се очакват валежи от дъжд и времето тогава ще бъде облачно.