България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Идеалната елха: Хубава на външен вид и в голяма саксия

Добре е на 3-4 дни да се полива с вода, а листата й да се пръскат с пулверизатор, казва собственик на градински център пред Bulgaria ON AIR

19.12.2016 | 09:39 Редактор: Луиза Божинова
Идеалната елха: Хубава на външен вид и в голяма саксия

Броени дни остават до Коледа и тези от нас, които традиционно украсяват елхи на 24 декември, сега са в трескава подготовка при избора на дръвче. Как обаче да изберем най-подходящата елха?

Според Симеон Божилов, който е собственик на градински център, първото най-важно нещо при избора на елха е да ни хареса визуално. След това трябва да се гледа размерът на саксията - тя трябва да е по-голяма.

"По този начин хората могат да разберат дали растението е с добра коренова система", поясни Божилов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Добре е на 3-4 дена живата елха да се полива с вода и да се пръскат листата с пулверизатор, за да има повече въздушна влажност, съветва още Божилов.

По думите му масово се купуват смърчове, а размерите варират, като основно се купуват елхи около метър, метър и двадесет.

"Между 50 и 60 лева върви една жива елха от 1,20 м. при нас, иначе цените започват от 20 лева и могат да достигнат до 260 лева", каза той.

Симеон Божилов сподели, че част от растенията в неговия градински център се внасят от Унгария, където имат специализирани разсадници за коледни дървета, които са в по-добър вид. "Количествата, които са ни необходими на нас, можем да ги намерим там, а и цената е по-добра", разкри той.

Целия разговор вижте във видеото: