България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Александър Йорданов: Има паралел между ситуациите в България и Македония!

Изборите задълбочиха политическата криза там, посочи евродепутатът Ангел Джамбазки за Bulgaria ON AIR

13.12.2016 | 10:13 Редактор: Тодор Петров
Александър Йорданов: Има паралел между ситуациите в България и Македония!

"Могат да се правят паралели между ситуацията в България и това, което се случи в Македония. Те бяха една година в политическа криза, която се задълбочаваше, а ние влязохме в такава преди месец", посочи в "България сутрин" бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов в контекста на приключилите парламентарни избори, за които все още няма обявени окончателни резултати.

Той добави, че македонският премиер от години прилага един и същи номер - партията му изкарва 1/3 или половината от мандата, след което предизвиква ситуация на предсрочни избори.

"В момента ситуацията е следната - ВМРО-ДПМНЕ има малко предимство, но загуби близо 10 депутатски мандата, докато Социалдемократическият съюз увеличи присъствието си с близо 15 мандата, което е безспорен успех за опозицията. Имаме и четири албански партии. Правителство в Македония без албанска партия не може да се създаде", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Александър Йорданов подчерта, че е много интересно дали ще се приеме отново Никола Груевски да бъде премиер на такова правителство, тъй като той продължава да бъде следствен.

Евродепутатът Ангел Джамбазки прогнозира, че е възможно да има нови протести в Македония, тъй като част от опозицията няма да признае изборните резултати. Той добави, че претенциите са за паритет - по 50 мандата за ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. 

"Изборите задълбочиха политическата криза в Македония. Опозицията завоюва много по-големи позиции. СДСМ за пръв път излезе от традиционните за нея избиратели от българската част на населението и започна да търси подкрепа в албанската такава", коментира Джамбазки за Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът нарече партия "Беса" феномен и акцентира върху твърденията, че зад нея стои турският президент Реджеп Ердоган, който я финансира. 

По думите на Джамбазки с такива партии навлиза мюсюлманската религия, а религиозността на Балканите ще бъде голям проблем за България. 

Александър Йорданов добави, че "Беса" е нова партия на младежката интелигенция на Македония в албанската част. 

"На нейния лидер принадлежи изказването, че Македония трябва да поддържа блестящи отношения с България, защото България е лидер на европейската интеграция и НАТО в региона", коментира бившият ни посланик в Македония.