България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нападенията над "мигранти" в Полша - по 2-3 пъти на седмица

Боян Станиславски за инцидента, в който бяха нападнати български и турски студенти, защото ги помислили за бежанци

08.12.2016 | 09:06 Редактор: Мария Аладжова
Нападенията над

Нападението над български и турски студенти в полския град Бидгошч е изблик на нарастващите ксенофобски настроения в Европа. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR публицистът и издател Боян Станиславски, който първи, на своя сайт "Барикада", съобщи за нападението над студентите в трамвай в полския град.

"Това, което мен ме впечатли, е реакцията на пътниците в този трамвай. Те блокираха изходите, след което веднага сигнализираха на водача на трамвая, че се е случил такъв безобразен инцидент. Той пък е сигнализирал на полицията, която пристига за броени минути и ето вчера излезе информация, че местната прокуратура е повдигнала обвинителен акт срещу двама от тримата нападатели и са застрашени с до пет години затвор поради насилие въз основа на националност", разказа Станиславски.

"Проблемът не е с мигрантите или бежанците, проблемът е с полските националисти. Този проблем вече е прераснал в една патология. Станало е част от нашето ежедневие, един вид легитимно поведение. Всяка седмица има поне по два-три пъти подобни нападения срещу араби, срещу турци, срещу испанци, взети за араби, малтийци, взети за араби, румънци, взети за араби, а сега и българи", добави още той.

По думите му инцидентът от 3 декември показва, че ксенофобската пропаганда е толкова силна, че самият патологичен процес на насилие на расова основа вече започва да придобива гротесни форми.

Вижте пълния разговор във видеото: