България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Балин Мадяр: Мажоритарната изборна система е равносилна на самоубийство

"България все още не е мафиотска държава, коментира той в "България сутрин"

06.12.2016 | 11:30 Редактор: Мария Аладжова
Балин Мадяр: Мажоритарната изборна система е равносилна на самоубийство

Европа на кръстопът и политическите терзания в Унгария са едни от темите, застъпени в книгата на д-р Балин Мадяр, озаглавена "Посткомунистическата мафиотска държава: Случаят Унгария".

"Имам добра новина за България - вие все още не сте мафиотска държава. Сред бившите социалистически държави в Европа, сред членките на ЕС, Унгария е единствената мафиотска държава", разказа в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Мадяр.

"Извън границите на Европа такива държави са Азербайджан, Русия и някои държави от Централна Азия. Определението за мафиотска държава е когато един субект има политическата власт, а самото правителство работи като криминална организация", посочи още авторът на книгата.

"Когато в Унгария дясната партия Фидес спечели изборите с 2/3 мнозинство, тогава те могат да променят самостоятелно конституцията, могат да променят правилата, по които работят контролиращите институции. Така че, ако България иска да не поема по този път на посткомунистическа Унгария, то тя трябва да се придържа към пропорционалната система на избори, защото е опасно, ако се отиде към мажоритарна система. Ако повечето партии подкрепят прехода към мажоритарната изборна система, това е равносилно на самоубийство", коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото: