Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Корупция има навсякъде, но нашата ни задушава!

"Реформа в прокуратура все още няма", посочи в Денят ON AIR бившият правосъден министър Христо Иванов

07.07.2016 | 21:57
Корупция има навсякъде, но нашата ни задушава!

"Реформа в прокуратура все още няма", посочи в Денят ON AIR бившият правосъден министър Христо Иванов. По думите му ще има много малки редакции, които ще бъдат обявени за редакции в прокуратурата и политически ще бъде направен опит да се приключи с тази тема.

"Няма външна намеса, има партньорска проверка. Ние се нуждаем от помощ , защото сами не можем да си свършим работата",категоричен е гостът. Той сподели още, че г-н Цацаров е прокурор 4 години, но за това време реформи в прокуратурата няма, нито ясна визия на проблемите в нея. "Може на него да му е комфортно в такава обстановка, но не така мислят българските граждани. Те поставят много високо проблемите на страната", каза Иванов. 

Той разказа за излезлия тази седмица доклад "Захват на държавата от корупцията", който дава изключително тежка диагноза. 
"Проверката е директен резултат от факта, че България 10 години не може да отбележи ясен прогрес по централната тема на механизма за партньорство и проверка на ЕК в областта на правосъдието- това е борбата с корупцията по високите етажа. България има тежък проблем, не с дребната корупция по границата или в КАТ, но по- тежкият проблем е, че най-висшите етажи са заразени от корупционна култура", обясни бившият министър.

По думите му докладът ще бъде публичен. "Главният прокурор се опитва да упражнява натиск върху хората, които ще разговарят с експертите, а практика на всички подобни доклади, е да се гарантира анонимността на хората, взели участие в проучването", поясни гостът. 

Иванов е категоричен, че мафията в България съществува основно под държавен чадър.
"Има множество примери как едни и същи хора са и в криминалния свят, и в службите за сигурност.", посочи  гостът. Той сподели, че външните партньори могат да ни помогнат, "но само българите могат да си вземат държавата".

"Проблемът е, че има култура на пасивност, не смеят да се кажат нещата. Но българските граждани трябва да знаят, че ключът е лидерството", заяви Иванов.

Според госта, проблемът, че 25 години, с различен стил, но с едно лице, българите виждат една и съща персона в ролята на главен прокурор. "Човек, който  е пазител на статуквото, човек, който трябва да продължи гаранцията на нашата корупционна класа, че тя ще може да има безнаказаност", така обясни бившият министър положението в прокуратурата към този момент. 

По думите му от това правителство да очакваме действия, е илюзия. "Много малко остават основанията, да смятаме, че това управление ще се справи. Единственият ни ресурс е нетърпимостта на българското общество, защото гражданите все малко се залъгват с подобни действия", посочи  гостът

"Навсякъде има корупция, но нашата корупция задушава страната ни", категоричен е Христо Иванов