България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Крум Зарков: Дългите консултации при президента са за оставане на правителството в оставка

"Не можем да разберем фалшивите разговори за какви ли не правителства в този парламент", коментира младата червена надежда

06.12.2016 | 09:26 Редактор: Мария Аладжова
Крум Зарков: Дългите консултации при президента са за оставане на правителството в оставка

БСП няма намерение да търси сметка на Румен Радев за действията му като президент. Левицата ще оценява работата на новоизбрания държавен глава така, както е правила и с останалите, с разликата, че от БСП вярват искрено и силно в капацитета на Радев. Това обясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Крум Зарков, най-младият член на Изпълнителното бюро на БСП.

Другото важно уточнение, което той направи, е, че Столетницата остава твърдо на позицията си да върне скоропостижния мандат за съставяне на правителство, след като ѝ бъде връчен от президента Плевнелиев. 

"БСП разполага с 38 народни представители. Абсолютно несериозно е, имайки предвид радиклните промени, от които страната има нужда, ние да тръгнем да ги реализираме с толкова крехко доверие. Страната върви към избори, това е напълно нормално и ние наистина не можем да разберем целия този напън и всички тези, до голяма степен фалшиви разговори, за какви ли не правителства в този парламент", поясни Зарков.

По думите му протяжните консултации и прехвърлянето на мандата от една политическа сила на друга са индикатор, че се цели удължаване на властта на правителството в оставка.

"Аз разбирам тезата на Росен Плевнелиев, разбирам също, че не е особено приятно да ти се налага да назначиш служебен кабинет в последните дни от собствения си мандат и да си тръгнеш на върха на една политическа криза. Ние го разбираме това. Но не разбирам защо трябва да се насилва една обстановка, която е обективно невъзможна. Можеше тази обективна невъзможност да се констатира още преди две седмици, вече да имаме служебно правителство, което щеше да работи спокойно с ясен мандат при работещ парламент", коментира още Зарков. 

"Ако наблюдаваме действията в последните седмици, може да имаме съмнения дали това е, за да не се направят определен брой разпоредителни сметки, дали това не е, за да се уредят хора на позиции", добави той.

Предстои от БСП да представят национален план за развитие на България - кампания, за която социалистите се подготвят изключително сериозно, обяви Зарков.