България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Влизаме в сезона на лавините

Как да се подготвим добре за поход в планината? Експертите съветват...

06.12.2016 | 08:07 Редактор: Мария Аладжова
Влизаме в сезона на лавините

Подценяването на условията в планината може да се окаже фатално за неопитните планинари или пък за онези, които с лека ръка решават да се изкачат на висок терен без предварителна подготовка. За това предупредиха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Георги Георгиев, планински ски водач и инструктор по алпинизъм, и Емил Нешев от Планинаската спасителна служба.

"В планините вече се образува една снежна покривка, която след известно време ще започне да представлява една потенциална лавинна опасност. Това, че сезонът е съвсем в началото си и снегът не е чак толкова много, не означава, че няма опасност от лавинни инциденти. Да, в момента могат да бъдат с по-малък мащаб, но така или иначе лавинната опасност е нещо, което еволюира в сезона", коментира Георгиев.

Според него у нас се говори за опасността от подобни инциденти след като те се случат, вместо да се полагат превантивни усилия за предотвратяването на смъртните случаи в планината.

А по думите на Емил Нешев вече има доста организации в България, които правят лекции и практически занимания на терен с цел повишаване на нивото на подготовката на планинарите. 

Иначе в задължителната подготовка за планината влиза подходящата за сезона екипировка, познаване на терена и не на последно място лавинен уред, помагащ да бъде локализиран човек, ако бъде затрупан от лавина, лавинна сонда и лавинна лопата.

Целия разговор вижте във видеото: