Полезни съвети за всички, които обичат планината и зимните спортове

Още интересни теми и гости в предаването ДНЕС по Bulgaria ON AIR

24.11.2016 | 16:36 Редактор: Луиза Божинова
Полезни съвети за всички, които обичат планината и зимните спортове

ХИВ и Хепатит С- две тежки заболявания, едното от които за щастие вече напълно лечимо, продължават да бъдат заплаха за всеки от нас. Сдруженията "Здраве без граници" и "Хепактив" се включват в международната "Седмица за изследване на ХИВ и хепатит" отново с прекрасна инициатива. Сега ще научим повече от колегата Борислав Петров и неговите събеседници.

"Важно е да се изследваме преди да е станало късно. Няма симптоми, затова много хора не отиват на профилактични изследвания."

Тази вечер от 19:00 ч. във Факултета по химия и фармация на Софийския университет предстои зрелищен спектакъл. Поканени са деца и възрастни. Виновниците за атрактивното шоу, което предстои са студентите от "Корпус за бързо гърмене". С тях ще ни срещне сега репортерът Асен Манасиев.

"Химията може да бъде интереса, но с нея трябва да се внимава", показаха и разказаха млади химици.

На 24 ноември 2016 г. от 19:00 ч. Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил ще проведе в 65-та аудитория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" традиционната лекция по лавинна безопасност. Тя е част от “Образователна програма за безопасно практикуване на зимни спортове в планински условия". Какви са акцентите и какво трябва да знаем ще разберем сега от д-р Момчил Панайотов.

"Скиорите и сноубордистите не са само причинителите на лавини. Дори и хората, които просто се разхождат биха могли да предизвикат лавина опасност. Трябва да сме информирани, когато излизаме в планината. Екипировка, познания по първа помощ са част от нещата, които са важни за безопасна разходка или каране в планински условия", каза д-р Момчил Панайотов.

Тази събота Националният етнографски музей към БАН ще очаква най-малките си посетители за първото от поредица вълнуващи за малки и големи събития. Те са част от нова кампания, наречена "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!". А нейната крайна цел е създаването на Образователен център към музея. Повече ще научим сега от моите гости доц. Веселка Тончева и д-р Петър Кърджилов.

"Искаме да създадем център, в който хората да могат да се докоснат до нашите традиции. Нужни са ни средства, пространството го имаме", разказаха гостите в студиото.

Едни от най-добрите джаз музиканти срещат едни от най-добрите ромски музиканти в концерта "Страстите на ноември". В петък вечер в  известен столичен клуб "РомаНено проджект" ще представи екзотична сплав от тромпет, тромбон, акордеон, пиано, барабани, контрабас, саксофон. Какво предстои ни разказват част от състава на "РомаНено проджект".

"Ромската музика е страстна и с послание."

Хората на България е събитието, което въвлича публиката в музикално-танцовата традиция и автентичния български фолклор от всички етнографски области. На 25 ноември в София ще могат да се включат всички които искат да се докоснат до магията на българското хоро. За да разберем повече ще ни разкаже Борислав Петров и неговите събеседници.