България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаите готови за протест, искат увеличение на заплатите с минимум 7%

Емануил Йорданов и Борис Прешелков коментират пред Bulgaria ON AIR защо парите за сигурност отново не са достатъчни

02.12.2016 | 08:52 Редактор: Луиза Божинова
Полицаите готови за протест, искат увеличение на заплатите с минимум 7%

Няма извършени промени в бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР)  за 2017 година, няма го и увеличението, за което полицаите настояха преди около седмица. В предаването "България сутрин"  зам.-председателят на УС на СФСМВР Борис Прешелков обяви, че най-вероятно ще има протест на служителите на МВР, но той е краен вариант. Исканията им са за увеличаване минимум със 7 процента на заплащането на служителите, като то трябва да стане прогресивно.

"В момента минималната заплата на един служител с полицейски правомощия е около 620 лева", поясни Прешелков в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пък заяви, че това, което винаги е правило впечатление е, че бюджетът на МВР никога не достига. По думите му МВР не е министерство като останалите, в него работят хиляди хора, чиято работа не е на бюро.

"В последните две години ние сме свидетели на безкрайни конфликти между служители на МВР и ръководство, а това, което виждаме по отношение на бюджета сега е логично следствие", каза Йорданов.

Прешелков подчерта, че в момента се увеличават осигуровките на всички служители с около 20%, което означава за редовия служител, че върху заплатата - 65% отиват за данък. По думите на зам.-председателя на УС на СФСМВР това е една огромна сума.

"Една груба сметка - на 200 лева бюджет в МВР 100 лева са за заплати, 65 лева - за осигуровки, другите са за други разходи. 65 лева е една трета от бюджета. На 1 млрд. и 200 млн. бюджет това означава, че 400 милиона изобщо не минават през МВР и отиват директно в Националния осигурителен институт (НОИ)", обясни той. "Това е един скрит начин за финансиране на НОИ и затова нещо се използва системата на МВР", заключи Борис Прешелков пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: