България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Частните училища скочиха срещу МОН заради субсидия

Според новия закон тя ще се предлага, ако 20% от децата в тези школа се приемат без такса

01.12.2016 | 09:31 Редактор: Луиза Божинова
Частните училища скочиха срещу МОН заради субсидия

Държавната субсидия за децата в частните училища вече е факт. Според новия закон тя ще се предлага в частните школа, но при условие, че 20% от децата биват приемани без такса.

Прокоп Павлов е директор на столично частно училище "Ерих Кестнер". Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че почти всичките му колеги от частния сектор предпочитат да не приемат тази субсидия, поради неясноти, които се пораждат от тези 20%.

"Те са с едно условие - да бъдат за деца с особени дарби. Това го разбирам, но нека да погледнем как бихме коментирали тези дарби - в областта на спорта, на изкуствата, в математическа посока. Всичко това остава на решението на собствениците на ръководствата на управата", коментира Павлов.

Той поясни, че наскоро Асоциацията на частните училища е направила конференция, на която са присъствали ресорният зам.-министър на Министерството на образованието (МОН), директори на дирекции. Разбрали са се с тях да им предоставят онези проблеми, които ги притесняват, за да може и правният отдел на МОН да види за какво става въпрос.

"Нашият срок е до 6 декември и по-нататък ще чакаме евентуално решение", посочи Павлов.

Продължението на разговора вижте във видеото: