Държавни и частни училища в спор за държавната субсидия

15.02.2015 | 16:48 Редактор: Пролетина Съботинова
Държавни и частни училища в спор за държавната субсидия

Родители и учители стартираха подписка против идеята държавата да плаща издръжката на децата от частните детски градини и училища.

Преди дни бе приет на първо четене Законът за предучилищното и училищно образование, според който от 2016 година принципът "Парите следват ученика"  ще важи и за децата от частните учебни заведения.

Родители и учители от частните училища също инициираха своя подписка в подкрепа на законодателна промяна.

 

 

Още по темата

Таблици на МОН - РЕШЕНИЕ № 801 от 3 декември 2014 за изменение и допълнение на решение № 633 на Министерския съвет от 2014 г. за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2015 - специални училища, общообразователни училища, училища за изкуство и култура, спортни училища.

 

Репортаж на Пролетина Съботинова


Още по темата

Синът на Валентина учи в частно училище, а дъщеря й в общинско.

По сегашната образователна система, държавата плаща разходите за обучение само на учениците от държавни и общински училища - около 1300 лева за дете на учебна година. Според Валентина, държавата не третира по еднакъв начин двете й деца, защото изплаща издръжката само едното дете, а лишава другото от нея, въпреки, че по закон отделя пари и за двете.

"Двете ми деца за мен и за държавата би трябвало да са абсолютно равно поставени.

Така или иначе тези пари са заделени, те са предвидени, защото децата са преброени установени по регистрите и всъщност тези пари съществуват.

Сумата я има, никой не търси допълнителна сума да бъде взета отнякъде, за да бъде препратена към частните училища"-  разказва Валентина Карамазова, майка на две деца.

Други родители са притеснени, че държавата пренебрегва техните деца, инвестирайки средства в частни училища, които нямат спешната нужда от пари, вместо да ремонтират сгради или закупят съвременна техника.

"В този смисъл съм против допълнително  финансиране на децата  от частното училище, защото в крайна сметка всеки родител има право на избор, да всички сме данъкоплатци, но като данъкоплатец всеки решава каква кола кара и се определя от джоба си" - казва Наташа Станчева - родител на дете в общинско училище

Законът успя да противопостави и директорите на държавните училища.

Едни не харесват идеята държавата да финансира частните училища, а други директори отказаха да делят децата на "частни, общински или държавни".

"Справедливо е децата да получават съответната издръжка без значение дали те учат в общинско, държавно или частно училище.

Проблемът е в недостатъчната стандартна издръжка на единия разходен стандарт.

Не може в последните 4-5 години издръжката да намалява" - казва директорът на 18 СОУ Уилям Гладстоун Вили Стайокова.

За избор във финансирането на образованието се обявява и директорът на гимназия Хенри Форд.

"Не би следвало държавата да финансира и личния ми избор, след като е осигурило пълните възможности за образованието на моето дете.

Тогава ако трябва да поставим на равна нога нещата, следва и държавните и общинските училища да имат възможност всичко, което не е включено в единия разходен стандарт, Министерството на образованието и науката да даде възможност чрез закона да субсидира родителя.

Ннещата трябва да бъдат равнопоставени" - смята Таньо Стойчев - директор на Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“.

Ако законът бъде приет, частните училища и дестки градини ще станат по-достъпни, те ще трябва да намалят  таксата с размера на държавното финансиране за обучение, издръжка и заплати на преподаватели.

Това ще създаде естествена конкуренция между частни и държавни учебни заведения и борба за ученици. 

"Какво се получава след като той е ученик в частно училище - той не получава никаква награда, това някак си ми звучи като дискриминация. И според мен с тази субсидия, която ще идва и с детето в частното училище ще може да бъдем равнопоставени с всички държавни и общински училища, тогава нашите деца печелейки заслужените си места, ще получават заслужената си награда както всички други" казва Недялка Тузлучанкса, учителка в Частни немски училища Веда.

Ако законът се приеме, няма как да се повтори порочната практика с частните болници, които източват неправомерно здравната каса по клиничните пътеки, обясняват от частните училища.

Държавната субсидия ще се изплаща към учебното заведение, а не на родителите, тъй като то е единствената легитимна институция, която може да отчете средствата.

Няма как и детето да фигурира в списъците на повече от едно училище, заради външното оценяване.

"Има четири стълба за финансиране на едно училище, а средствата за които се говори са само първия стълб от него,всички останали средства частни училища не биха получили, затова ще продължат да събират такси, т.е дори и тези пари да бъдат отпуснати на децата и учениците няма да стигнат за да се платят заплатите на колегите, а за какво забогатяване говорим" - каза Валентина Денчева – директор на частно училище Веда.

Независимо дали партиите ще предложат корекции по текстовете от Закона за образование, и частни, и държавни директори се обединиха около тезата, че отново не е решен най-важният проблем – модернизиране на учебното съдържание.

 


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма