България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ниската представителност - основен недостатък на мажоритарната система

Малките партии няма да влязат в парламента, каза д-р Ваня Нушева пред Bulgaria ON AIR

01.12.2016 | 08:29 Редактор: Луиза Божинова
Ниската представителност - основен недостатък на мажоритарната система

Как ще изглежда парламентът, ако се извършат промени в избирателната система и имаме мажоритарен вот? Какво ще се случи с малките политически формации? В предаването "България сутрин" д-р Ваня Нушева от Асоциация за политически науки посочи ниската степен на представителност като основен недостатък на всички мажоритарни системи.

"Ефектът е, че влиза кандидатът, който е спечелил половината от гласовете на участвалите в изборите. Това позволява избор на кандидати с една четвърт", поясни тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. 

По думите й малките политически формации няма да имат възможност да бъдат представени в парламента.

"Всички говорят за това, че в мажоритарните избори едни невероятно добри кандидати ще се явят и ще спечелят. Опитът показва, че мажоритарните системи водят до много ясно представяне на големите политически партии", поясни д-р Нушева. "Това означава, че можем да имаме 2-3 партии със силно доминиране на една от двете, позициониращи себе си в левия или десния сектор и силно представена регионална политическа партия."

Д-р Нушева е категорична, че няма основания да се счита, че един такъв модел би работил у нас. Тя каза, че има обединяване на редица експертни общности, че промени в избирателната система трябва да бъдат правени много внимателно, въз основа на експертни мнения и позиции. "Разбира се, отчитайки и мнението на избирателите, които са подкрепили въпроса в референдума по отношение на мажоритарната система, но и на останалите почти 4,3 млн. българи, които не са я подкрепили", настоя д-р Нушева.

Тя подчерта, че един от големите залози, когато се опитва да се правят промени в изборния процес е до какво ще доведат те. "Това трябва да е водещият мотив при изработването на едни промени", заключи д-р Ваня Нушева пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: