При мажоритарна избирателна система: Повече купуване на гласове

Експертите изразиха позицията си на поредната дискусия, посветена на резултатите от Референдума от Шоуто на Слави Трифонов

29.11.2016 | 19:40 Редактор: Ирина Георгиева
При мажоритарна избирателна система: Повече купуване на гласове

Състезание за получаване на депутатски имунитет чрез купуване на гласове. Това предвиждат политолози и социолози, ако бъде приета мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Експертите изразиха позицията си на поредната дискусия, посветена на резултатите от Референдума от Шоуто на Слави Трифонов. Сценаристите на предаването отново настояха, че допитването им е подкрепено от 2,5 млн. души, с което депутатите трябва да се съобразят.

От своя страна народните избраници посочиха, че на Референдума не са достигнали 12 хил. гласа, което не го прави задължителен за разглеждане от Парламента.

"Разделянето на страната на 240 едномандатни избирателни района ще съдейства за улесняване купуването на гласове и за увеличаване на мащабите и изразните форми на контролирания вот и на натиска върху избирателите", отчете Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници".

"С риск да ви прозвуча грубо, не знам дали осъзнавате какъв цирк се разиграва тук. Има минал референдум, той има резултат. Има 2,5 млн. българи, които са казали какво искат", заяви един от сценаристите на Трифонов Тошко Хаджитодоров.

"Бих искал да благодаря на г-н Хаджитодоров и на неговия колега, че за пореден път изказаха своето мнение, което чувам за незнам си кой пореден път. В достъпна за тях форма направиха това изказване. Бих искал да ви кажа, че ако се налага след всяко изказване в тази зала да чуваме същото това мнение, ще бъде доста отегчен дебатът и няма да има полза от неговия експертен характер", отвърна политологът Огнян Минчев.