България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изчерпа ли потенциала си настоящият парламент?

Коментар на ген. Димо Гяуров и Татяна Буруджиева

30.11.2016 | 09:11 Редактор: Мария Аладжова
Изчерпа ли потенциала си настоящият парламент?

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров не вижда възможност за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент. Това коментира самият той в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR заедно с политолога Татяна Буруджиева.

"Това, което вчера видях в самото събрание, ми дава основание да предполагам, че вече политическите сили и отделните народни представители са водени предимно от лични мотиви и едва ли има живот в това Народно събрание", посочи Гяуров.

По думите му, въпреки че в момента Патриотичният фронт се намира на гребена на вълната, не означава, че има сериозен потенциал да съставят кабинет: "Първо се говори за запазване на кабинета на Борисов без Борисов с мандата на патриотите. После за запазване на част от министрите от кабинета "Борисов" без Борисов и с мандата на патриотите. Изведнъж чухме, че ще търсят подкрепа от БСП и на останалите политическите сили от опозицията. Всичко това ме кара да си смисля, че не е възможно всичко това да се случи. Още повече аз не вярвам Борисов да влезе в този капан".  

А според Татяна Буруджиева няма логика това Народно събрание да избира друго правителство, защото основните фигури в него са доказали две години, че на тях постоянно им е трудно да управляват заедно. По думите ѝ е напълно възможно да бъде гласувано едно формално правителство. 

С разместването на политическите пластове пред управляващите стои и ново обстоятелство: "Пред политиците се задава едно ново предизвикателство и това ново предизвикателство е, че те вече ще бъдат обект на внимание на редица служби и институции, които те до този момент умело успяваха да избегнат. Такова е желанието на хората - докато няма наказани политици, те няма да се успокоят", коментира още Буруджиева.

Вижте пълния разговор във видеото: