България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ямбол срещу бежанците - изкуствен проблем или оправдан страх

Разговор по темата с инициаторите на референдума в града и социолога Емил Коен

30.11.2016 | 08:23 Редактор: Тодор Петров
Ямбол срещу бежанците - изкуствен проблем или оправдан страх

Разбираме, че търсят храна и подслон, но ако са така агресивни те нямат място тук. Искаме законово и регулирано да бъдат изнесени всички бежанци, които не са подходящи да останат, настоя в "България сутрин" Ирина Георгиева, която е част от Инициативен комитет за свикване на референдум срещу бежанците в Ямбол.

Тя обясни, че целта е да се съберат достатъчно подписи, за да бъде внесен референдумът като задължителен в Общинския съвет. Младежите споделиха в студиото на Bulgaria ON AIR, че не само не желаят да бъдат настанявани бежанци, но и искат да има допитване до народа за подобни решения.

Според социолога Емил Коен в случая се експлоатира страх, който е "изкуствен и нагнентен от безобразното изпълнение на задълженията от Агенцията за бежанците". 

"В България бежански проблем няма. Който иска нашата страна да стане допълнителна мишена на "Ислямска държава", нека да прави такива референдуми", посочи Коен и добави, че у нас има около 10 000 мигранти. В тази връзка той е категоричен, че бежанският проблем в България не издържа никакво сравнение с този в Гърция, Македония или Германия. 

"Най-важното е, че тези афганистанци не желаят за нищо на света да стоят в България. Явно или неявно властта толерира трафиканти", каза още социологът.

Цветан Ревански, който също е част от Инициативния комитет смята, че в държавата има достатъчно проблеми на дневен ред, за да ни "задълбае" този още повече.

"Това е легитимният път да изкажем нашата позиция. Не желаем тези хора", категоричен бе Цветан. Той призова държавата да намери начин да реши  проблема, а останалите региони в страната да последват примера на Ямбол.

Младежите отричат категорично обвързаност с политически партии.