fallback

Зимата е тук: Задават се -10 градуса и поледици

Най-важно е водачите да са подготвени, посочи климатологът Христо Попов в "България сутрин"

29.11.2016 | 07:45 Автор: Тодор Петров

В следващите няколко дни ни очаква студено време и температури, които могат да достигнат до минус 10 градуса. Ниските температури са предпоставка за възникване на поледици. За това предупреди климатологът Христо Попов в "България сутрин".

"Очакваме поне до утре снеговалежът да продължи. Тази година не сме толкова изненади от това, което се случва. Най-важно е да се подготвят самите водачи за поледицата, да подготвим и пътищата", коментира гостът на Bulgaria ON AIR в контекста на обявения жълт код за възможни поледици. 

Той поясни, че циклонът, който оказва влияние върху страната ни, се намира на север от нас, а снеговалежът идва от топлия фронт. Поради това се очаква да последват поледици и нови валежи.

"В комбинация със силни ветрове се появяват навявания, които могат да усложнят обставновката. Прогнозите показват, че в края на седмицата ще има нов снеговалеж", каза още климатологът и предупреди да се внимава в ранните сутрешни часове.

Той изрази надежда, че зимата няма да бъде суха, но добави, че все още не може да се направи дългосрочна прогноза. По думите му засега падат достатъчно валежи, които са полезни за почвата. Според Христо Попов е рано да се каже дали ще има сняг около Коледа.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback