Пътна агенция: Снегорините са в готовност

До 10 см. снежна покривка и жълт код за опасно време ни очакват утре

28.11.2016 | 18:30
Пътна агенция: Снегорините са в готовност

 

От Пътните агенции в Столичната община издадоха нареждане почистващата техника да излезе по локации, а водачите да оборудват автомобилите си подходящо за зимата. Тази мярка е предприета заради очаквания първи сняг за тази година.

Институциите твърдят, че са готови за идващата зима по отношение на пътищата. До 10 см. снежна покривка и жълт код за опасно време в цялата страна. Такова време ни очаква тази нощ и утре.

"През нощта в София ще вали сняг. До сутринта ще се е образувала тънка и неравномерна снежна покривка, може би около 5 см. Утре ще продължи да превалява сняг, а следобедните часове вече ще спрат", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR синоптикът Анастасия Кирилова.

Николай от 5 години кара снегорин. Работи в една от големите фирми за снегопочистване в столицата и каза, че каквото зависи от тях, ще бъде свършено при едно условие - останалите водачи да бъдат толерантни към снегопочистващата техника и да не спират неправилно.

"Това е машина и тя не е малка. Тя не може да спре като една лека кола. Много пъти съм го казвал, но за снега няма работно време. Щом е зимен сезон, трябва да бъдем подготвени", казва Николай.

И тази година с приоритет ще се чистят магистралите и пътищата от републиканската мрежа, а в градовете първи ще са пътищата, по които се движи градският транспорт.

Според синоптиците валежите от сняг ще продължат.

"Последните прогнози за зимата бяха с валежи и това означава, че е напълно възможно да имаме сняг за Коледа", посочи Кирилова.

От пътната агенция призовават да се пътува с изряден спрямо зимните условия автомобил и винаги със съобразена скорост.