България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очаква ли ни засилен мигрантски поток по Нова година?

България не може да се справи сама с проблема, категорични бяха Росен Петров и Румен Христов

28.11.2016 | 09:01 Редактор: Мария Аладжова
Очаква ли ни засилен мигрантски поток по Нова година?

Мигрантският поток през България ще продължава и е възможно да има нова ударна вълна около Нова година. Тази теза подкрепиха Росен Петров от БДЦ и Румен Христов от Реформаторския блок в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Мога да заява от името на Реформаторския блок, че ние категорично не искаме да използваме тази тема през предстоящата предизборна кампания. Това е много рисково заиграване и се надявам, че всички ще бъдем достатъчно разумни", подчерта христов.

Той наблегна на това, че властите трябва да бъдат много категорични при разграничаването на бежанците от мигрантите.

"Очевидно е, че не сме готови. Ние сме държава с ограничен ресурс. Виждате как популистки се използва от някои от политическите формации. Истината е, че разходите, които правим за един бежанец или за един мигрант, многократно надхвърлят това, което ние заделяме за българите в неравностойно положение", продължи народният представител от РБ. 

Христов призова за категорична позиция на България на срещата на европейските лидери на 16 декември, когато ще се обсъдят проблемите с бежанската вълна.

"Там трябва много ясно, на много висок глас да кажем, че България не е в състояние да се справи сама и че това не е проблем на България, това е проблем на ЕС. И затова по-дейно участие на Фронтекс, създаване на бригада от нашата армия, ако трябва законодателно да бъде това решено. Категорично заявявам, че ще го подкрепим - да подсилим охраната на границата, защото бихме могли да бъдем изненадани по Нова година с една по-голяма вълна".

Петров също се изказа в подкрепа на засилване на сигурността по българската граница: "В момента нашата армия във военно естество не може да реши каквито и да е стратегически или оперативни задачи. Така че аз тук бил препоръчал на хората, които отговарят за сигурността на държаватa, да се замислят за една мобилизационна готовност. Тъй като МВР не е в състояние само да се справи с този натиск и ако има такъв, по една проста причина - ако изпратим всички полицаи на границата, в големите градове и в малките населени места няма да остане жив полицай", посочи Петров.

Вижте пълния разговор във видеото: